Kesediaan Pelajar Pendidikan Teknikal Dan Kejuruteraan Universiti Teknologi Malaysia, Untuk Mengajar Matapelajaran Kemahiran Hidup Dalam Bahasa Inggeris.

Hamadin, Ain Aisyarina and Mohd Amin, Nor Fadila (2009) Kesediaan Pelajar Pendidikan Teknikal Dan Kejuruteraan Universiti Teknologi Malaysia, Untuk Mengajar Matapelajaran Kemahiran Hidup Dalam Bahasa Inggeris. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian berbentuk deskriptif kuantitatif ini bertujuan mengenalpasti kesediaan bakal guru terhadap pengajaran Kemahiran Hidup dalam Bahasa Inggeris. Aspek yang dikaji adalah penguasaan, keyakinan diri dan masalah yang dihadapi oleh bakal guru berkenaan dengan penggunaan Bahasa Inggeris. Seramai 97 orang pelajar tahun akhir SPH, di Fakulti Pendidikan, UTM Skudai telah dijadikan sampel kajian. Instrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik yang terbahagi kepada dua bahagian yang terdiri daripada 34 item. Nilai pekali alpha bagi kajian ini adalah 0.72. Analisis data dilakukan dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Science ( SPSS ) versi 11.5 bagi mendapatkan nilai frekuensi dan peratusan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tahap penguasaan dan keyakinan diri bakal guru adalah sederhana. Ini kerana terdapat beberapa masalah terutamanya aspek keyakinan diri untuk menyampaikan pengajaran dalam Bahasa Inggeris dikenalpasti merupakan faktor utama kesediaan bakal guru berada pada tahap itu.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08914
Subjects: Technical & Vocational Education > Living Skills
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:47
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13748

Actions (login required)

View Item View Item