Pembangunan Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (pbk) Bertajuk Mari Belajar Membaca Bagi Kanak-kanak prasekolah

Abdul Rahman, Nornabiah and Idris, Abdul Razak (2009) Pembangunan Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (pbk) Bertajuk Mari Belajar Membaca Bagi Kanak-kanak prasekolah. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) merupakan salah satu alternatif dalam dunia pendidikan, sejajar dengan perkembangan teknologi maklumat pada masa kini. Sehubungan dengan itu, pembangun telah membangunkan sebuah perisian PBK Mari Belajar Membaca bagi pelajar-pelajar prasekolah. Ia direka khas untuk memberikan pendedahan awal kepada pelajar dalam penggunaan komputer. PBK ini dibangunkan untuk menjadi bahan bantu mengajar yang menarik, dan menjadikan proses pengajaran dan pembelajaran lebih menarik, efektif dan tidak membosankan. Perisian ini dibina berasaskan kepada konsep PBK dengan penggabungan elemen-elemen seperti teks, grafik, animasi, dan audio telah dilakukan agar mampu menarik minat pelajar dalam aktiviti pembelajaran. Perisian ini juga dapat membantu para pendidik ke arah mempelbagaikan corak pembelajaran kanak-kanak agar menjadi lebih berkesan.Perisian ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Authoware 7.0 dan disokong oleh perisian lain seperti Adobe Photoshop CS2, SWiSHmax, Microsoft Powerpoint 2007, dan Sound Forge 7.0. Melalui penggunaan perisian ini diharapkan mutu sistem pendidikan akan dapat ditingkatkan pada masa akan datang.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08910
Subjects: Educational Technology > Computer Aided Learning
Educational Technology > ICT
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:47
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13744

Actions (login required)

View Item View Item