Kajian Mengenai Faktor Masa Dan Beban Tugas Guru Serta Hubungan Dengan Tahap Stres Di Sebuah Sekolah Premer Di Daerah Johor Bahru.

Wan Jaafar, Wan Roselinda and Daud, Khadijah (2008) Kajian Mengenai Faktor Masa Dan Beban Tugas Guru Serta Hubungan Dengan Tahap Stres Di Sebuah Sekolah Premer Di Daerah Johor Bahru. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Profesion perguruan kini semakin mencabar disebabkan tugas yang semakin banyak disamping tanggungjawab yang semakin berat dan memerlukan komitmen yang tinggi bagi menghadapi pelajar-pelajar yang semakin pandai serta keadaan persekitaran yang semakin moden dan canggih. Kajian ilmiah ini merupakan satu kajian kes untuk meninjau faktor masa, beban dan demografi serta hubungannya dengan tahap guru-guru Maktab Sultan Abu Bakar, Johor Bahru. Guru-guru kerap mengalami tekanan disebabkan jumlah masa mereka berinteraksi dengan pelajar adalah kurang serta dibebankan dengan tugas-tugas yang tidak ada kaitan terlibat dalam kajian ini (81.8%) dari keseluruhan populasi guru sekolah terbabit telah diberikan satu soal selidik. Data-data yang telah lengkap, dianalisis dengan menggunakan perisian komputer program Statistical Package of Social Science (SPSS) PC14. Dapatan dari hasil kajian menunjukkan bahawa tahap stres dikalangan guru-guru sekolah ini adalah sederhana (43%) dan 55.6% mengatakan mereka menghadapi beban tugas. Terdapat hubungan yang signifikan antara faktor-faktor dengan tahap stres disamping memberi beberapa cadangan untuk memperbaiki keadaan.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08738
Subjects: Management of Education > School Administration and Organization
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:46
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13575

Actions (login required)

View Item View Item