The Uses Internet Based Activities In Teaching Subject-verb-agreement.

Abdul Jalil, Jalinawaty and Zainal, Zaidah (2008) The Uses Internet Based Activities In Teaching Subject-verb-agreement. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Penyelidikan ini mengkaji keberkesanaan penggunaan aktitviti berasaskankan Internet di dalam pengajaran tatabahasa (Subject-Verb-Agreement).Oleh iti kajian ini telah diadakan untuk mengkaji peningkatan pengetahuan tatabahasa di dalam pengajaran dengan menggunakan akativiti berasaskan Internet.Kajian ini juga bertujuan mengkajiminit subjek di dalam mempelajari tatabahasa dan keberkesanaan penggunaan aktiviti berasaskan Internet di dalam pengajaran tatabahasa.Kajian menggunakan kaedah deskriptif.Seramai 20 pelajar Tingkatan 4 telah dipilih sebagai sample kajian.Sampel ini telah menjalani ujian-pra dan ujian-post.Satu kumpulan eksperimental telah menjalani rawatan menggunakan komputer dan seterusnya membuat aktiviti dan latihan berasaskan Internet.Sampel tersebut telah mendapat rawatan selama 320 minit iaitu 2 minggu.Manakala kumpulan pula terus mengikut pembelajaran mereka seperti biasa di dalam kelas. Setelah menjalani rawatan,kedua-dua kumpulan eksperimental dan kawalan menduduki ujian-post.Kardah statistik iaitu penggunaan Min telah digunakan untuk menganalisa kedua-dua ujian tersebut.Sempel dan juga guru telah diberikan 2 set soalan soalselidik bagi memperolehi keputusan bagi kajian ini.Hasil kajian telah menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam pengajaran tatabahasa menggunakan aktiviti berasaskan Internet.Dapatkan kajian menunjukkan kmpulan eksperimental yang menggunakan aktiviti komputer memperolehi markah marginal yang tingi dalam kedua-dua ujian pra dan post.Akhir sekali,cadangan telah turut dicadangkan untuk kajian di masa hadapan iaitu penglibatan subjek yang lebih ramai lagi untuk mendapat dapatan yang lebih jitu.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08734
Subjects: Educational Technology > Internet Computing
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:46
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13571

Actions (login required)

View Item View Item