The Effects Of An Emotional Intelligence Education Program On The Emotional Intelligence Of Iranian High School Students In Ahvaz City.

Songhory, Pooya and Abu, Baharin (2008) The Effects Of An Emotional Intelligence Education Program On The Emotional Intelligence Of Iranian High School Students In Ahvaz City. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Pencapaian dan tingkah laku pelajar dapat ditingkatkan dengan program pembelajaran sosial dan emosional yang berkesan. Matlamat penyelidikan ini adalah untuk melihat kesan pendidikan kecederasan emosional pada pelajar sekolah menengah atas. Penyelidikan ini juga melihat apakah sifat demografis pelajar seperti; umur, jantina, dan urutan kelahiran memiliki kesan pada program pengajaran kecederasan emosional. Soalan Bar-On EQ-i digunakan untuk mengukur kecederasan emosional. Principal axis factoring pun digunakan pada item menggunakan 15 sub-scales daripada EQ-i. Sample ialah 600 pelajar sekolah menengah atas, 300 lelaki dan 300 wanita, yang dipilih secara rawak. Subjek mengisi borang demografik dan menjalani EQ-i-test sebelum dan selepas mereka menghadiri program pembelajaran kecederasan emosional selama 6 minggu untuk mendapatkan data pretest dan post test. Analisa data dilakukan dengan ANOVA dan t-test MANOVA. TErdapat perbedaan signifikan antara wanita dalam kumpulan eksperimental (P<0.00) dan wanita dalam kumpulan kendali. perbedaan tersebut diamati berada pada; Impulse Control (F=3.917, P<0.049), Independence (F=7.308, P<0.007), Responsibility (F=11.709, P<0.001), Self-Actualization (F=6.277, P<0.013) dan Empathy (F=5.382, P< 0.021), dan tidak terdapat perbedaan yang nampak pada keseluruhan sub-scales. Tidak terdapat perbedaan yang signifikan pada subjek lelaki. Terdapat beberapa anticipated benefits stemming dalam kajian ini. Program Kecederasan Emosi memberikan sumbangan besar dalam taraf kecederasan emosi pelajar. Selebihnya, kajian ini menunjukkan beberapa faktor seperti umur dan jantina mempunyai kesan kecederasan emosional. Projek ini mungkin akan meletakkan groundwork untuk perkembangan program kecederasan emosional di masa hadapan.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08733
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:46
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13570

Actions (login required)

View Item View Item