Teaching Competency Among Postgraduate Students

Ting, Lily Hwa Li and Abdul Ghafar, Mohammed Najib (2008) Teaching Competency Among Postgraduate Students. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Terdapat dua maksud kecekapan; pertama, ia merujuk kepada pengeluaran atau hasil latihan yang ditarifkan sebagai kecekapan pencapaian. Maksud yang kedua merujuk kepada input, atau menerangkan kualiti yang diperlukan oleh manusia untuk mencapai kecekapan pencapaian. Kajian ini bertujuan mengenalpasti tahap kecekapan guru yang juga merupakan pelajar siswazah di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia. Seramai 309 orang responden yang terdiri daripada guru di sekolah menengah dan juga sekolah rendah di negeri Johor. Kecekapan ini dikenalpasti menerusi pandangan mereka terhadap kemahiran mengajar, kecekapan, ciri-ciri perfosional guru and pengurusan dalam kelas dengan tujuan membangunkan satu model kecekapan guru yang pratikal dan menyeluruh. Terdapat unsur yang akan digunakan untuk menyediakan guru mencapai tahap kecekapan dan professional yang lebih tinggi kerana pekerjaan mengajar menuntut penetapan dan bimbingan dalam alam persaingan pengajaran pada hari ini.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08705
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:46
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13545

Actions (login required)

View Item View Item