Mengenali Pasti Gaya Kepimpinan Situasi Dalam Pengajaran Di Tiga Buah Sekolah Di Daerah Hulu Terengganu.

Mohd Ali, Zauriah and Yasin, M.al-muzzammil (2008) Mengenali Pasti Gaya Kepimpinan Situasi Dalam Pengajaran Di Tiga Buah Sekolah Di Daerah Hulu Terengganu. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan mengenal pasti gaya kepimpinan pentadbiran di sekolah menengah di Daerah Hulu Terengganu.Kajian ini melibatkan 62 orang responden yang terdiri daripada Guru Petadbiran,Guru Penolong Kanan Pentadbiran,Guru Penolong Kanan Hal Ehwal Murid,Guru Penolong Kanan Kokurikulum dan Guru Ketua Panitia.Gaya kepimpinan pentadbiran sekolah diukur dengan menggunakan soal selidik yang dibina berdasarkan empat konsep kepimpinan situasi oleh Hersey dan Blanchard (1996).Dapatan dari kajian rintis menunjukkan pekali kebolehpercayaan Alpha Cronbach ialah 0.9492.Data yang diperolehi dianalisis menggunakan perisisn ''Statistical Package For Social Sciences '' (SPSS) untuk memperlihatkan keputusan kajian ini pada kekerapan,min,peratusan dan Anova.Analisis ujian terdapat hubungan yang signifikan diantara gaya kepimpinan pentadbiran dengan kelulusan iktisas serta pengalaman mengajar.Cadangan yang relvan berdasarkan dapatan kajian telah dikemukakan untuk tujuan penambahbaikan dalam kajian dalam bidang ini dimasa akan datang.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08688
Subjects: Curriculum and Instructions > Pedagogy
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:46
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13528

Actions (login required)

View Item View Item