Tahap Minat Dan Aplikasi Dalam Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Pelajar Di Rumah

Hj. Ismail, Yaakob and Rajuddin, Muhd Rashid (2008) Tahap Minat Dan Aplikasi Dalam Mata Pelajaran Kemahiran Hidup Pelajar Di Rumah. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap minat pelajar mempelajari mata pelajaran Kemahiran Hidup dan tahap aplikasi pelajar mengamalkan apa yang telah di pelajari di rumah. Sample kajian yang terdiri daripada 57 orang pelajar dan 30 orang penjaga di Sekolah Menengah Kebangsaan Puteri Wangsa telah disasarkan dan telah mendapat maklum balas seperti yang dikehendaki. Penganalisisan data telah dijalankan menggunakan program Microsoft Excel untuk mendapatkan frekuensi, peratus dan nilai min. Hasil dapatan kajian mendapati bahawa pelajar di sekolah ini mempunyai tahap minat yang rendah dan tahap aplikasi untuk mengamalkan apa yang telah dipelajari juga didapati rendah. Beberapa cadangan telah disyorkan oleh penyelidik bagi menambahbaikkan keadaan dan mungkin juga boleh dijadikan rujukan kepada pihak lain untuk melihat keberkesanan pengajaran mata pelajaran Kemahiran Hidup terhadap pelajar.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08653
Subjects: Technical & Vocational Education > Living Skills
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13494

Actions (login required)

View Item View Item