Persepsi Ibu Bapa Terhadap Bentuk-bentuk Hukuman Untuk Kesalahan Disiplin Di Sekolah (satu Kajian Ke Atas Ibu Bapa Pelajar Tingkatan Empat Di Lima Buah Sekolah Menengah Di Shah Alam, Selangor)

Wan Hussain, Wan Siti Sharina and Abdullah, Nur Qistina (2008) Persepsi Ibu Bapa Terhadap Bentuk-bentuk Hukuman Untuk Kesalahan Disiplin Di Sekolah (satu Kajian Ke Atas Ibu Bapa Pelajar Tingkatan Empat Di Lima Buah Sekolah Menengah Di Shah Alam, Selangor). Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk meninjau persepsi ibu bapa terhadap bentuk-bentuk hukuman untuk kesalahan-kesalahan disiplin pelajar di sekolah, sepertimana disenaraikan dalam buku Peraturan-peraturan Pendidikan Disiplin Murid (1998). Seramai 191 ibu bapa dipilih secara rawak daripada lima buah sekolah di Shah Alam, Selangor dan satu set borang soal selidik dibina bagi mendapatkan maklumat tentang persepsi-persepsi mereka terhadap bentuk-bentuk hukuman tersebut. Data yang diperolehi dianalisis menggunakan perisian Statistical Package For Social Science Version 15.0 ( SPSS 15.0 ). Hasil keseluruhan analisis membuktikan ibu bapa tidak bersetuju dengan hukuman buang dan gantung sekolah bagi tingkah laku musnah (kesalahan disiplin kategori berat), rotan untuk kesalahan disiplin sederhana dan hukuman kelas tahanan untuk kesalahan disiplin ringan. Cadangan kajian mengharapkan agar penerangan yang jelas patut diberikan kepada ibu bapa mengenai tindakan-tindakan dan hukuman disiplin di sekolah.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08649
Subjects: Guidance and Counseling > Guidance and Counseling
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13490

Actions (login required)

View Item View Item