Teacher Perception On Factors Leading To Discipline Problems Among Secondary School Students In Pasir Gudang And Johor Bahru District.

C.kalimathu, Nadaraja and Yahaya, Azizi (2008) Teacher Perception On Factors Leading To Discipline Problems Among Secondary School Students In Pasir Gudang And Johor Bahru District. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Objektif kajian ini dijalankan adalah untuk mengenalpasti tahap masalah disiplin,untuk mengenalpasti factor dominan yang menyumbang kepada masalah disiplin pelajar,untuk mengenalpasti perbezaan masalah displin pelajar dengan tahap pendidikan ibu bapa serta untuk mengenalpasti hubungan antara masalah sisiplin pelajar seperti ponteng sekolah,ponteng kelas,bergaduh dan sebagainya dengan pecapaian akademik pelajar.Kajian ini telah dijalankan keatas 90 orang guru displin diberapa buah sekolah menengah di Johor melalui kaedah boring soal selidik.Data yang telah dikumpulkan dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Science (SPSS) dalam bentuk kekerapan,peratusan dan nilai min.Hasil kajian menunjukkan tahap masalah disiplin dikalangan pelajar adalah tinggi lebih-lebih lagi masalah ketidakhadiran pelajar ke kelas.Hasil kajian juga mendapat pelajar yang mempunyai keluarga yang bermasalah,suka melepak drngan rakan-rakan dan lain-lain menghadapi masalah disiplin yang tinggi jika dibandingkan dengan pelajar lain Terdapat juga sebahagian pelajar yang memghadapi masalah disiplin yang tidak menunjukkan pencapaian akademik yang buruk dan masalah disiplin ini tidak bergantung kepada tahap pendidikan ibu bapa kerana bukan semua pelajar yang mempunyai ibu bapa yang tidak memiliki pendidikan tinggi menghadapi masalah disiplin.Akhir sekali,beberapa cadangan juga telah diutarakan sebagai panduan organisiasi kajian dan kajian akan datang.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08638
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13479

Actions (login required)

View Item View Item