Tesl Students Perception Towards The Use Of E-mail for An Est Collaborative Writing Task.

Md Amin, Nurul Izzati and Zainal Abidin, Hafilah (2008) Tesl Students Perception Towards The Use Of E-mail for An Est Collaborative Writing Task. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Proses menulis dalam bahasa Inggeris bukan lagi sesuatu yang membosankan dengan adanya teknologi komunikasi yang terbaru seperti e-mail.Pada dekad ini,pelajar-pelajar boleh menghasilkan penulisan,merika menggunakan pemprosesan kata atau 'Word Processing'dan berkonsi hasil penulisan tersebut dengan rakan-rakan sebaya melalui e-mail.Tugasan kolaboratif seperti ini tidak memerlukan pelajar-pelajar untuk berada ditempat yang sama,pada waktu yang sama.Ini merupakan salah satu kelebihan komunikasi 'asynchronous' apabila digunakan sebagai pengantara bagi tugasan kolaboratif.Kajian ini dijalankan untuk mengkaji persepsi pelajar-pelajar TESL terhadap penggunaan e-mail bagi perlaksanaan satu tugasan penulisan kolaborstif bahasa Inggeris.Borang soal selidik telah diagihkan kepada pelajar-pelajar tahun akhir program TESL yang telah mengambil patapelajaran SHIL 4572 (Computer Assisted Language Learning)dan SHL 1362 (Effectivg Skills).Hasil dapatan kajian ini menunjukkan bahawa sebahagian besar pelajar-pelajar mempunyai persepsi yang positif terhadap tugasan kolaboratif ini.E-MAIL dilihat salah satu medium alternatif untuk mereka berkolaborasi dan ini memudahkan proses pembelajaran bahasa untuk berlaku.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08636
Subjects: Linguistics Education > TESL
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13477

Actions (login required)

View Item View Item