Gaya Komunikasi Guru Besar Dan Kaitannya Dengan Morale, guru-guru Di Negeri Johor

Yusoff, Mohd.fuad and Abdul Ghafar, Mohammed Najib (2008) Gaya Komunikasi Guru Besar Dan Kaitannya Dengan Morale, guru-guru Di Negeri Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Satu kajian deskriptif telah dijalankan bagi tujuan untuk mengenalpasti hubungan antara gaya komunikasi guru besar dengan morale guru sekolah rendah dinegeri Johor.Gaya komunikasi yang dikaji iaitu gaya dinamik,gaya 'equalitarian', gaya struktural,gaya kawalan dan gaya mengelak.Jumlah sampel yang terlibat adalah seramai 302 orang guru yang mengajar di sekolah rendah.Borang soal selidik telah digunakan sebagai instrumen kajian.Data maklumat yang diperolehi telah diproses dan dianalisis dengan menggunakan perisian Social Packages For Social Sciences (SPSS) versi 11.5.Hasil dapatan menunjukkan terdapat hubungan diantara gaya komunikasi guru besar dengan morale guru-guru.Beberapa cadangan telah dinyatalkan adalah meminta pihak Kementerian Pelajaran Malaysia mengadakan kursus kemahiran berkomunikasi dikalangan guru besar.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08635
Subjects: Religious and Moral Education > Moral and Citizenship
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13476

Actions (login required)

View Item View Item