Tahap Dan Punca- Punca Stres Kerja Dalam Kalangan Guru Di Sekolah- Sekolah Kurang Murid ( Skm) Di Daerah Kulai Johor

Sudin, Jaiis and Hamdan, Abdul Rahim (2008) Tahap Dan Punca- Punca Stres Kerja Dalam Kalangan Guru Di Sekolah- Sekolah Kurang Murid ( Skm) Di Daerah Kulai Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini merupakan satu kajian untuk mengenal pasti tahap dan punca-punca stres kerja dalam kalangan guru di sekolah-sekolah kurang murid (SKM) di Daerah Kulai Johor.Kajian ini melibatkan semua guru SKM di daerah itu.Kajian ini dijalankan dengan menggunakan satu set soal selidik yang mengandungi empat bahagian.Semua guru dimimta soal selidik diedar.Kaedah kajian yang digunakan adalah kaedah tinjauan .Nilai kebolehpercayaan instrument adalah 0.91.Data-data yang dikumpulkan dianalisis secara perisian Statistikal Package for Social Science (SPSS 11.0 for windows).Dapatan kajian menunjukkan tahap stres kerja guru SKM di Daerah Kulai secara keseluruhannya adalah tinggi (min 3.68).Faktor utama stres kerja guru-guru ialah beban kerja guru (min 3.7)dan disiplin pelajar (min 3.7).Manakala faktor sikap pentadbir sekolah,tahap stresnya adalah sederhana (min 3.65).Berdasarkan dapatan kajian,guru-guru di SKM Daerah Kulai,mempunyai beberapa cara untuk mengatasi masalah stres yang dihadapinya.Dapatan kajian menunjukkan guru-guru di SKM Daerah Kulai,mengalami stress.Jadi usaha dan langkah sewajarnya perlu diambil untuk menangani fenomena ini.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08634
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13475

Actions (login required)

View Item View Item