Amalan Kemahiran Geenerik Dalam Kalangan Guru Sekolah Rendah Zon Yong Peng.

Jani, Tumari and Hashim, Shahrin (2008) Amalan Kemahiran Geenerik Dalam Kalangan Guru Sekolah Rendah Zon Yong Peng. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini merupakan satu kajian untuk mengenalpasti tahap amalan kemahiran generik dalam kalangan guru rendah Zon Yong Peng.Kajian ini melibatkan respondan seramai 50 orang guru.Objektif kajian ini adalah untuk mengukur tahap amalan kemahiran generik dalam kalangan guru semasa menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran.Pengkaji menggunakan borang soal selidik sebagai instrumen utama untuk mengumpul data.Data yang telah dikumpulkan dianalisis dengan perisian program SPSS versi 11.5 bagi mendapatkan statistik yang dikehendaki iaitu untuk mendapatkan,peratusan dan min.Hasil kajian ini menunjukkan majoriti responden mempunyai tahap yang tinggi terdadap kemahiran generik terutamanya kemahiran komunikasi secara berkesan,kemahiran bergaul dan bekerjasama dengan orang lain dan kemahiran menyelesaikan masalah.Ini dapat dibuktikan melalui catatan min skor keseluruhan yang tinggi iaitu 4.06.Responden juga mempunyai tahap amalan yang tinggi terhadap penerapan kemahiran generik dalam pengajaran dan pembelajaran yang mencapai min skor keseluruhan iaitu 4.03.Secara keseluruhannya,kajian ini mendapati bahawa responden mempunyai tahap kemahiran yang tinggi terhadap amalan kemahiran generik manakala kemahiran generik yang dominan ialah kemahiran komunikasi berkesan dalam pengajaran dan pembelajaran.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08633
Subjects: Social Aspects of Education > Generic Skills
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13474

Actions (login required)

View Item View Item