Gaya Komunikasi Guru Besar Dan Komitmen Guru-guru di Tiga (3) Buah Sekolah Daerah Kota Bharu Kelantan

Hussain, Azmi and Yasin, M.al-muzzammil (2008) Gaya Komunikasi Guru Besar Dan Komitmen Guru-guru di Tiga (3) Buah Sekolah Daerah Kota Bharu Kelantan. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui gaya komunikasi Guru Besar dan tahap komitmen guru-guru sekolah di Kota Bahru Kelantan. Kajian dibuat berdasarkan kepada enam gaya berkomunikasi iaitu gaya equalitarian, dinamik, relinquish, structural, mengelak dan kawalan. Satu set soalan selidik yang mengandungi 36 item diedarkan kepada 108 orang guru yang dipilih daripada tiga buah sekolah di daerah Kota Bharu sebagai sampel. Data dianalisa dalam bentuk peratusan dan min dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 15.0. Dapatan kajian menunjukkan bahawa gaya equalitarian diamalkan pada tahap tinggi, manakala gaya kawalan diamalkan pada tahap rendah. Analisis juga dijalankan untuk mengenalpasti hubungan antara gaya komunikasi guru besar dan komitmen guru. Antara cadangan yang dikemukakan oleh kajian ini ialah guru besar dan guru-guru perlu meningkatkan kemahiran berkomunikasi dengan mengikuti beberapa kursus yang dianjurkan samada oleh Kementerian Pelajaran Malaysia ataupun Jabatan Pelajaran Negeri.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08610
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13451

Actions (login required)

View Item View Item