Kajian Mengenai Masalah-masalah Yang Dihadapi Oleh guru Pelatih Sains Semasa Menjalani Latihan Mengajar

Ahmad Basharuddin, Sharmizal Suhaidal and Nordin, Aziz (2008) Kajian Mengenai Masalah-masalah Yang Dihadapi Oleh guru Pelatih Sains Semasa Menjalani Latihan Mengajar. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti masalah yang di hadapi oleh guru pelatih sains sepanjang 13 minggu menjalani latihan mangajar di sekolah. Sampel kajian adalah seramai 110 orang yang terdiri daripada pelajar tahun 4 aliran sains fakulti pendidikan di Universiti Teknologi Malaysia yang telah menjalani latihan mengajar pada sesi 2007/2008. Alat kajian yang digunakan adalah borang soal selidik yang mengandungi 59 item. Data yang diperolehi seterusnya dianalisis menggunakan perisian SPSS versi 10.0. Nilai kebolehpercayaan alat kajian adalah α = 0.91. Secara keseluruhannya, hasil kajian mendapati kebanyakan guru tidak menghadapi masalah untuk setiap aspek yang dikaji kecuali dalam aspek kewangan dan penggunaan Bahasa Inggeris dalam pengajaran. Untuk mengatasi dan mengurangkan masalah yang dihadapi oleh guru pelatih di masa akan datang beberapa cadangan telah dikemukan.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08591
Subjects: Higher Education > Teacher education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13432

Actions (login required)

View Item View Item