Punca Berlakunya Ponteng Sekolah Di Sjk ( T ) Jalan Hj. Manan, Kluang, Johor

Chelladury, Surandran and Md Johan, Othman (2008) Punca Berlakunya Ponteng Sekolah Di Sjk ( T ) Jalan Hj. Manan, Kluang, Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi gejala ponteng di kalangan murid-murid Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Tamil), Jalan Haji Manan Kluang. Seramai 30 orang murid daripada tahun Empat dan Lima yang kerap ponteng terlibat dalam kajian ini. Alat kajian yang digunakan ialah soal selidik dan nilai kebolehpercayaan (Alfa Cronbach) bagi soal selidik yang digunakan dalam kajian ini ialah 0.783. Data dianalisis menggunakan perisisan Statistical Package for Social Science versi 14.0. Analisis statistik yang digunakan ialah statistik deskriptif iaitu frequensi, peratusan dan min bagi menjawab persoalan kajian. Keputusan kajian menunjukkan seramai 41.46% murid yang ponteng sekolah adalah disebabkan oleh sikap mereka sendiri dan 41.32% ponteng disebabkan sikap ibu bapa mereka. Ia diikuti oleh faktor latar belakang keluarga (31.96%) , pengajaran guru pula (37.98%), dan pengaruh rakan sebaya (31.30%).

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08590
Subjects: Guidance and Counseling > Guidance and Counseling
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13431

Actions (login required)

View Item View Item