Pembangunan Web Portal Bagi Topik lines And Angles Matematik Tingkatan Satu

Othman, Salini and Mohamed, Mohini (2008) Pembangunan Web Portal Bagi Topik lines And Angles Matematik Tingkatan Satu. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Web portal merupakan satu alternatif pembelajaran masa kini yang melibatkan penggunaan komputer dan internet dan digunakan sebagai salah satu medium pengajaran dan pembelajaran yang semakin digemari dan popular. Web portal dibangunkan menggunakan perisian Microsoft Office Frontpage sebagai asas pembinaan dan disokong oleh beberapa perisian lain seperti Adobe Photoshop CS, Ulead GIF Animator 5, Macromedia Flash 8, Math Type 6 dan Flashy Effects. Pembangunan adalah berdasarkan model reka bentuk sistem instruksi Hanaffin dan Peck. Model Hanaffin dan Peck yang terdiri daripada tiga fasa utama iaitu fasa analisis keperluan, fasa rekabentuk dan fasa pembangunan dan perlaksanaan. Setiap fasa tersebut telah melalui proses penilaian dan penyemakan yang dilaksanakan secara berterusan di sepanjang proses pembangunan web portal. Bahan pengajaran yang disediakan di web portal ini menepati prinsip pembelajaran secara konstruktivisme. Persekitaran pembelajaran dimantapkan dengan grafik dan simulasi yang mampu membantu pelajar memahami isi pelajaran dengan mudah.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08588
Subjects: Mathematics Education > Mathematics Education
Educational Technology > Internet Computing
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13429

Actions (login required)

View Item View Item