Modul Pembelajaran Kendiri (mpk) Bagi perisian Microsoft Visual Basic 6.0

Salleh, Nur Fazila and Yahaya, Noraffandy (2008) Modul Pembelajaran Kendiri (mpk) Bagi perisian Microsoft Visual Basic 6.0. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Pembelajaran bermodul (PB) seperti Modul Pembelajaran Kendiri (MPK) merupakan satu kaedah pengajaran yang bersesuaian dan berkesan untuk memastikan para pelajar menguasai pembelajaran dengan lebih baik. Justeru itu, pembangun telah mangambil inisiatif untuk membangunkan Modul Pembelajaran Kendiri (MPK) bagi perisian Microsoft Visual Basic 6.0 sejajar dengan keperluannya di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Dengan MPK ini, pelajar dapat belajar mengikut kemampuan sendiri. Selain itu, MPK ini dibangunkan adalah sebagai bahan rujukan tambahan pelajar semasa pembelajaran amali di dalam makmal selain daripada pelajar boleh mempelajari perisian Microsoft Visual Basic 6.0 pada bila-bila masa mengikut kemampuan sendiri. Penggunaan Teori Beban Kognitif juga dapat memberikan kesan pembelajaran yang baik dimana modul ini menekankan visualisasi berbanding teks yang panjang dalam proses pembelajarannya. Oleh itu, pembinaan modul pembelajaran ini diharap dapat mengurangkan beban kognitif di kalangan pelajar.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08552
Subjects: Theory and Practice of Education > Specific Learning Practices
Educational Technology > Instructional Technology
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13395

Actions (login required)

View Item View Item