Pembangunan Perisian Pembelajaran berbantukan Komputer (pbk) Bagi Tajuk trigonometri Matematik Tingkatan Empat

Gan, Bee Yeng and Yahaya, Noraffandy (2008) Pembangunan Perisian Pembelajaran berbantukan Komputer (pbk) Bagi Tajuk trigonometri Matematik Tingkatan Empat. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Pembelajaran menggunakan perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) didapati lebih berkesan berbanding dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran tradisional. Satu perisian PBK bertajuk Trigonometri telah dibangunkan sejajar dengan keperluan pendidikan di alaf dunia baru yang memerlukan lebih banyak perisian multimedia. Isi pelajaran yang berdasarkan sukatan pelajaran Matematik Tingkatan 4 KBSM. Perisian PBK ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Authorware 7.0 sebagai perisian asas dan disokong oleh perisian Visual Basic 6.0 dan Marcomedia Flash MX. Perisian ini dibina berpandukan Model ASSURE yang dibina lebih bertumpu ke arah tutorial dan belajar kendiri. Bahasa Inggeris telah dipilih sebagai bahasa pengantar dalam perisian ini. Interaktiviti diterapkan dalam perisian ini bagi mewujudkan komunikasi dua hala yang berkesan antara pengguna dengan komputer. Perisian akan dipakejkan dan disimpan dalam bentuk cakera padat (CD). Diharap perisian ini dapat membantu pelajar menguasai konsep dan kemahiran matematik dengan baik dan juga meningkatkan mutu Pengajaran dan Pembelajaran sehaluan dengan perkembangan teknologi semasa.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08533
Subjects: Educational Technology > Computer Aided Learning
Mathematics Education > Mathematics Education
Educational Technology > ICT
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13376

Actions (login required)

View Item View Item