Modul Pembelajaran Kendiri (mpk) Bagi Perisian Adobe photoshop Cs3 Berasaskan Teori Kognitif

Abu Rairah, Fatimah and Mohd Salleh, Shaharuddin (2008) Modul Pembelajaran Kendiri (mpk) Bagi Perisian Adobe photoshop Cs3 Berasaskan Teori Kognitif. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Pembelajaran bermodul (PB) seperti Model Pembelajaran Kendiri (MPK) merupakan satu kaedah pengajaran yang bersesuaian dan berkesan untuk memastikan para pelajar menguasai pembelajaran dengan lebih baik. Justeru itu, pembangun telah mengambil inisiatif untuk membangunkan Modul Pembelajaran Kendiri(MPK) bagi perisian Adobe Photoshop CS3 sejajar dengan keperluan pendidikan masa kini. Modul ini menggunakan pendekatan Pengajaran Secara Individu dimana pengajaran cara ini diasaskan kepada pengakuan bahawa setiap murid adalah berbeza dari segi intelek, minat, kecekapan, daya cipta, dan kebolehan-kebolehan lain. Objektif MPK ini dibangunkan adalah sebagai bahan rujukan tambahan selain daripada pelajar boleh mempelajari perisian Adobe Photoshop pada bila-bila masa mengikut kemampuan sendiri. Penggunaan Teori Kognitif juga dapat memberikan kesan pembelajaran yang baik dimana modul ini menekankan visualisasi serta simbolsimbol dalam proses pembelajarannya. MPK ini boleh digunakan kepada pelajar, guru serta pihak-pihak lain yang berminat untuk mempelajari Adobe Photoshop. Oleh itu, pembinaan modul pembelajaran ini diharap dapat meningkatkan kemahiran dalam memanipulasikan grafik statik.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08526
Subjects: Theory and Practice of Education > Specific Learning Practices
Educational Technology > Instructional Technology
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13369

Actions (login required)

View Item View Item