The Role Of Nilam Programme In Motivating Primary School Students To Instill Reading Habit: A Case Study

Mohd Zin, Siti Haida (2008) The Role Of Nilam Programme In Motivating Primary School Students To Instill Reading Habit: A Case Study. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk menyelidik peranan Program NILAM yang merupakan program galakan membaca sebagai langkah untuk memotivasikan pelajar untuk menanam minat membaca. Seramai 30 orang pelajar Darjah Lima dan dua orang guru Bahasa Inggeris dari Sekolah Kebangsaan Bandar Mas terlibat di dalam kajian ini. Soal selidik dibuat untuk mendapatkan pandangan daripada pelajar dan sesi temubual dijalankan untuk mendapatkan pandangan daripada guru-guru. Persembahan data dibuat dengan menggunakan kajian deskriptif. Hasil daripada kajian mendapati bahawa 97 peratus responden bersetuju bahawa Program NILAM dapat membantu mereka menanam minat membaca dan membuat pembacaan yang lebih meluas. Ibu bapa, guru dan sekolah memainkan peranan yang penting untuk menggalakkan pelajar membaca bagi program ini. Selain itu, sekolah juga perlu menyediakan pelbagai pilihan bahan bacaan dan memperuntukkan masa yang sesuai untuk aktiviti membaca.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08509
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13352

Actions (login required)

View Item View Item