Amalan Kepimpinan Transformasi Guru Besar Dan Pengetua dua Buah Sekolah Di Daerah Batu Pahat, Johor.

Mahmood, Nazri and Yasin, M.al-muzzammil (2008) Amalan Kepimpinan Transformasi Guru Besar Dan Pengetua dua Buah Sekolah Di Daerah Batu Pahat, Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini dijalankan oleh penyelidik bertujuan untuk mengenalpasti tahap amalan kepimpinan guru besar dan pengetua di dua buah sekolah di daerah Batu Pahat.Johor. Kajian ini adalah berdasarkan kepada teori kepimpinan transformasi yang diasaskan oleh Burns ( 1978 ). Sebanyak empat komponen kepimpinan transformasi yang dikaji oleh penyelidik iaitu karismatik, pertimbangan individu,stimulasi intelek dan inspirasi motivasi. Seramai 76 responden daripada dua buah sekolah di daerah Batu Pahat yang terlibat dalam kajian ini. Instrumen yang digunakan ialah soal selidik dan data mentah yang dikumpulkan telah dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package of the Social Science ( SPSS) ,Version 14.0. Penganalisisan dibuat secara kaedah statistik deskriptif iaitu dalam bentuk kekerapan, peratus, min dan anova.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08483
Subjects: Management of Education > Management and Administration
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13326

Actions (login required)

View Item View Item