A Study On The Language Learning Strategies Used among Uhb 1412 Students. (english For Academic Communication)

Ab Jabar, Nurul Liyana and Ismail, Norhiza (2008) A Study On The Language Learning Strategies Used among Uhb 1412 Students. (english For Academic Communication). Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk menyiasat strategi pembelajaran bahasa yang dikalangan pelajar UHB 1412 menggunakan soalselidik dan pemerhatian dengan memfokuskan kepada tiga objektif; strategi pembelajaran bahasa yang digunakan oleh pelajar, strategi pembelajaran bahasa yang digunakan semasa menjalankan tugasan di dalam kumpulan dan strategi-strategi yang paling digemari pelajar dalam pembelajaran bahasa. Data deskriptif yang diperolehi menunjukkan bahawa tahap penggunaan strategi pembelajaran bahasa adalah tinggi di kalangan pelajar. Strategi metakognitif merupakan strategi yang paling kerap digunakan manakala strategi yang paling jarang digunakan adalah strategi kompensasi. Pemerhatian mencatatkan bahawa pelbagai strategi digunakan tetapi strategi sosial menunjukkan catatan data yang paling tinggi sebagai strategi yang paling kerap digunakan untuk melaksanakan tugasan dalam kumpulan. Kajian selanjutnya pada data deskriptif menunjukkan pelajar memilih untuk menggunakan strategi-strategi metacognitive untuk memperbaiki pembelajaran bahasa mereka. Hasil kajian dilaporkan dan dibincangkan sebelum memberi cadangan. Sebagai cadangan untuk implikasi pedagogi, guru digalakkan untuk menjalankan latihan pengajaran dan latihan strategi. Untuk cadangan masa hadapan, kajian di harap dapat dijalankan pada saiz sampel yang lebih besar.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08446
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:45
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13289

Actions (login required)

View Item View Item