Aurat Wanita Muslim Menurut Perspektif Islam: penerimaan Dan Pengamalan Di Kalangan Masyarakat

Muhamad, Nur Afzan and Mohd Yusof, Farahwahida (2008) Aurat Wanita Muslim Menurut Perspektif Islam: penerimaan Dan Pengamalan Di Kalangan Masyarakat. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Tahap penerimaan dan pengamalan masyarakat terhadap pensyariatan menutup aurat telah mendapat perhatian penulis. Kajian ini bertujuan untuk memberikan pendedahan, pengetahuan serta kesedaran kepada masyarakat Islam, khususnya wanita Islam dalam penjagaan aurat yang merangkumi persyaratan pakaian yang memenuhi tuntutan syariat Islam. Seramai 11 orang staf sokongan kolej kediaman siswi Universiti Teknologi Malaysia Skudai telah dipilih sebagai responden. Metode pengumpulan data, kajian perpustakaan, metode dokumentasi, wawancara dan observasi digunakan dalam kajian ini. Manakala metode induktif, deduktif dan komparatif pula digunakan untuk menganalisis data. Kajian dijalankan adalah bagi mengetahui tahap pengetahuan wanita Islam terhadap kewajipan menutup aurat bagi mendapatkan gambaran yang jelas berkenaan tahap pengamalan wanita muslim terhadap kewajipan menutup aurat serta mengetahui kedudukan aurat dari perspektif Islam. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti responden mengetahui konsep, kewajipan serta tujuan menutup aurat. Namun, kurang memberikan maklumbalas yang baik dari sudut pengamalannya. Hasil daripada dapatan kajian yang diperolehi, penulis mengemukakan beberapa cadangan bagi memastikan syariat penutupan aurat dapat diaplikasikan dalam kehidupan masyarakat seharian. Kajian lanjutan juga dicadangkan untuk pengkajian pada masa akan datang.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08428
Subjects: Religious and Moral Education > Islamic Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:44
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13271

Actions (login required)

View Item View Item