Pembangunan E-kamus Bagi Javascript berdasarkan Reka Bentuk Teori Beban Kognitif

Jamaludin, Yakub and Atan, Noor Azean (2008) Pembangunan E-kamus Bagi Javascript berdasarkan Reka Bentuk Teori Beban Kognitif. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kepesatan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) di arena global berkembang dengan pesat pada masa kini begitu juga di negara kita Malaysia. Dengan kadar penggunaan Internet yang semakin meningkat, maka penghasilan e-Kamus ini bersesuaian terutama kepada pelajar yang mencari makna dan penggunaan sesuatu istilah berkenaan JavaScript. Pencarian makna sesuatu istilah secara manual menyukarkan pelajar dan memerlukan masa yang panjang. Kini ramai pelajar lebih berminat untuk memilih Internet sebagai rujukan utama. Justeru itu, pembangun mengambil inisiatif membangunkan laman web e-Kamus ini yang melibatkan istilah-istilah dalam JavaScript dan penerangannya menggunakan Bahasa Melayu. Proses penghasilan e-Kamus ini adalah berdasarkan rekabentuk Teori Beban Kognitif iaitu menekankan teks yang minimum, maklumat yang tidak berulang serta paparan arahan hendaklah mengikut konteks di mana arahan atau ikon berada. Model pembangunan laman web ini adalah mengikut model lima fasa Air Terjun manakala perisian Macromedia Dreamweaver 8 berfungsi sebagai perisian platformnya. Diharapkan e-Kamus ini dapat membantu dan meningkatkan pemahaman pelajar terhadap istilah JavaScript dan mudah diakses pada bila-bila masa selain mengurangkan beban kognitif pelajar semasa melayari laman web e-Kamus ini.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 08413
Subjects: Educational Technology > Computer Aided Learning
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:43
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13256

Actions (login required)

View Item View Item