Mengenalpasti Perbezaan Skor Memanah Berdasarkan teknik Lepasan Sort Release, Hard Release Dan Mix release Pada Jarak 90m, 70m, 50, Dan 30m.

Shamsuddin, Mohd Saiful and Morazuki, Syahrul Ridhwan (2011) Mengenalpasti Perbezaan Skor Memanah Berdasarkan teknik Lepasan Sort Release, Hard Release Dan Mix release Pada Jarak 90m, 70m, 50, Dan 30m. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti perbezaan skor terhadap penggunaan tiga jenis teknik lepasan yang berbeza iaitu teknik soft release, hard release dan mix release pada jarak 90m, 70m, 50m, dan 30m. Seramai empat orang atlet memanah lelaki yang mewakili Negeri Johor dalam Sukan Malaysia (SUKMA) terlibat dalam kajian ini. Subjek dikehendaki melepaskan enam anak panah dalam tempoh empat minit dengan menggunakan setiap teknik lepasan tersebut bagi setiap jarak 90m, 70m, 50m, dan 30m. Jumlah skor memanah mengikut teknik lepasan bagi setiap jarak tersebut direkodkan. Dapatan kajian mendapati bahawa teknik soft release merupakan teknik lepasan yang memberikan skor yang terbaik bagi semua jarak berbanding dengan teknik hard release dan mix release. Selain itu, kajian turut mendapati teknik mix release memberikan skor yang lebih baik daripada hard release. Skor memanah juga menunjukkan bahawa teknik hard release memberikan skor paling rendah bagi semua jarak.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 10092
Subjects: Sport Science Education > Sport Science Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:23
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/13179

Actions (login required)

View Item View Item