Personaliti Pelajar Sekolah Menengah Berasrama (agama) negeri Johor

Yahya, Erma Dura and Yeo, Kee Jiar (2010) Personaliti Pelajar Sekolah Menengah Berasrama (agama) negeri Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti tahap tret personaliti pelajar Sekolah Menengah Berasrama (Agama) Negeri Johor dengan menggunakan Big Five Inventory (BFI). Kajian ini dijalankan di semua Sekolah Menengah Berasrama (Agama) Negeri Johor. Seramai 984 orang pelajar telah diberikan soal selidik BFI yang telah dikemaskinikan oleh Goldberg (1990). Pelajar ini terdiri daripada 335 orang pelajar lelaki dan 649 orang pelajar perempuan. Instrumen kajian ini ialah borang soal selidik dengan menggunakan skala Likert lima mata. Analisis data dilakukan menggunakan perisian computer Statistical Packages for Social Science (SPSS 15.0). Hasil dapatan menunjukkan pelajar-pelajar ini mencapai tahap tret personality yang tinggi dalam keterbukaan (openness), mempunyai kesedaran (conscientiousness), suka bergaul (extraversion), mudah mencapai persetujuan (agreeableness) dan diikuti dengan kestabilan emosi (neuroticism). Kajian ini juga mendapati bahawa tiada perbezaan jantina dikalangan pelajar.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 09480
Subjects: Educational Psychology > Educational Psychology
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 09:21
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/12581

Actions (login required)

View Item View Item