Masalah Pembelajaran Di Kalangan Pelatih Jurusan Juru Elektrik Di Institut Latihan Perindustrian Pasir Gudang, Johor

Selamat, Hanuni and Selamat, Kandar (2003) Masalah Pembelajaran Di Kalangan Pelatih Jurusan Juru Elektrik Di Institut Latihan Perindustrian Pasir Gudang, Johor. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk meninjau masalah pembelajaran dikalangan pelajar jurusan Juru Elektrik di Institut Latihan Perindustrian Pasir Gudang. Responden yang terlibat seramai 86 orang yang berumur lingkungan 18 hingga 27 tahun. Instrumen kajian berbentuk soal selidik yang memuatkan item-item untuk mendapatkan maklumat mengenai latar belakang responden dan persoalan kajian. Skala yang digunakan merupakan Skala Likert lima poin. Data-data diproses dengan menggunakan perisian SPSS 10.00 for windows untuk mendapatkan nilai kekerapan, peratus dan min bagi setiap item. Hasil kajian menunjukan faktor yang menjadi penyebab utama masalah pembelajaran ialah faktor pengurusan masa diikuti oleh faktor kemudahan fizikal, sikap pelatih, tenaga pengajar, minat dan motivasi luaran. Kajian ini diharapkan dapat dijadikan panduan kepada pihak ILP untuk membantu menagani masalah pembelajaran dikalangan pelajar semasa mereka mengikuti kursus di ILP.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 02396
Subjects: Theory and Practice of Education > Learning Difficulties
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 06:57
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/12010

Actions (login required)

View Item View Item