Pembangunan Perisian Berbantukan Komputer Bertajuk Litar Logik Bagi Mata Pelajaran Teknologi Elektronik Tingkatan 4

Ali, Zainol Azhar and Ali, Mohd Fadzli (2002) Pembangunan Perisian Berbantukan Komputer Bertajuk Litar Logik Bagi Mata Pelajaran Teknologi Elektronik Tingkatan 4. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Revolusi penggunaan komputer sebagai Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) semakin berkembang pesat dari masake semasa.interaksi antara komputer dan manusia di dalam PBK bertujuan memaksimumkan penggunaan pacaindera manusia supaya manusia dapat berkomunikasi secara berkesan dengan komputer.penggunaan pelbagai media atau multimedia seperti animasi, vedio, audio dan grafik sebagai pengantara komunikasi dapat membantu pendidik menyampaikan maklumat secara lebih berkesan di dalam proses pengajaran pembelajaran. Berdasarkan senario tersebut, maka pembangun perisian Pembelajaran Berbantu Komputer yang bertajuk Litar Logik bagi mata pelajaran Teknologi Elektronik Tingkatan Empat dibina bagi menyediakan suatu altenatif membudayakan penggunaan PBK di dalam prosespengajaran pembelajaran di sekolah. Penggunaan perisian PBk ini diharapkan dapat menarik perhatian pelajar untuk mendapatkan maklumat dengan lebih berkesan melalui beberapa aktiviti yangdisediakan dalam PBKJ ini.diharapkan juga pembinaan perisian PBK ini dapat memberi sumbangan kepadaalampendidikan terutama berkaitan perkembangan proses pembelajaran melalui PBK.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 02209
Subjects: Educational Technology > Computer Aided Learning
Educational Technology > Multimedia Education
Educational Technology > ICT
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 06:56
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11857

Actions (login required)

View Item View Item