Kaedah Pembelajaran Pelajar Sekolah Agama Universiti Teknologi Malaysia

Muhyidin, Siti Iryani and Wan Embong, Wan Hassan (2002) Kaedah Pembelajaran Pelajar Sekolah Agama Universiti Teknologi Malaysia. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk mengenalpasti corak pembelajaran pelajar Sekolah Agama Universiti Teknologi Malaysia.seramai 100 orang pelajar daripada Darjah 4,5 dan 6 telah menjawab soal selidik yang diedarkan. Apabila maklumat dan data diperolehi, ia dianalisa menggunakan perisian Statiscal Package For The Social Sciences versi 10.0. Dapatan kajian ini,statistik descriptif digunakn untuk mempersembahkan keputudsan analisis.data dipamerkan dalam bentuk frekuensi,peratusan dan min melalui binaan jadual, grafdan carta pai yang bersesuaian.hasl keputusan kajian menunjukkan bahawa Sekolah Agama Universiti Teknologi Malaysia telah mengaplikasikan beberapa teknik pembacaan dan ulangkaji pelajaran. Namun, mereka masih nboleh diberi panduan dan tunjuk ajar bagi mempastikan keberkesanan teknik yang digunakan.didapati juga,masih ramai lagi yang belumj menyediakan jadual waktu peribadi yang tersususn. Jika pun ada, mereka masih lagi belum cukup mematuhinya. Untuk menghadapi peperiksaan,secara umumnya pelajar agar bersedia dari sudut fizikaldan mental.namun,ia boleh dipertingkatkanlagi untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik. Sikap pelajar yang mat bertminat untuk belajar di sekolah agama merupakan satu kesempatan yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk meningkatkan mutu pembelajaran.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 02200
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 06:56
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11848

Actions (login required)

View Item View Item