Perbandingan Persepsi Pemain Bola Sepak Terhadap Pengadil mengikut Tahap Profesionalisme Pemain

Ramli, Mohd Hafizul and Morazuki, Syahrul Ridhwan (2012) Perbandingan Persepsi Pemain Bola Sepak Terhadap Pengadil mengikut Tahap Profesionalisme Pemain. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini dijalankan untuk membanding persepsi pemain bola sepak terhadap pengadil mengikut tahap profesionalisme pemain. Seramai 45 orang terdiri daripada tiga tahap profesionalisme; Profesional, Separa Profesional dan Kelab Amatur terlibat dalam kajian ini. Kajian ini telah dijalankan dengan menggunakan soal selidik yang dibina dan dialih bahasa ke Bahasa Melayu berdasarkan kajian Simmons (2007). Perbandingan persepsi pemain bola sepak terhadap pengadil mengikut tahap profesionalisme mendapati bahawa nilai min untuk pemain Kelab Amatur, Separa Profesional dan Profesional masing-masing adalah 5.1 , 5.8 dan 7.2. Daripada dapatan kajian, didapati bahawa pemain bola sepak Profesional mempunyai persepsi yang lebih tinggi dan positif terhadap pengadil berbanding pemain Separa Profesional dan pemain Kelab Amatur.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 10761
Subjects: Sport Science Education > Sport Science Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:39
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11132

Actions (login required)

View Item View Item