Rekacipta Alat Bantuan Latihan Ketepatan Dalam Sukan tenpin Bowling

Lahat Dadok, Afiq Rifqi and Ibrahim, Halijah (2012) Rekacipta Alat Bantuan Latihan Ketepatan Dalam Sukan tenpin Bowling. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk membantu mempertingkatkan lagi penyertaan individu dalam sukan tenpin bowling dan juga dapat berlatih dengan lebih teratur dan efisen. Ia juga bertujuan untuk memperkenalkan dan mendedahkan alat ini kepada semua ahli sukan yang terlibat di dalam sesuatu organisasi di dalam sukan tenpin bowling. Alat ini boleh digunakan sama ada untuk menguji ataupun melatih ketepatan balingan disamping meningkatkan mutu dan kualiti sukan Negara pada tahap selari dengan negara-negara yang kian membangun seperti di eropah. Subjek yang terlibat didalam kajian ini adalah dari pasukan bowling SUKMA Johor 2011/2012 sebagai responden yang menggunakan alat tersebut. Hasil daripada kajian ini menunjukkan bahawa alat yang dibangunkan ini adalah ianya sangat berguna kepada atlet dan juga jurulatih. Ia memudahkan serta meringankan beban jurulatih dalam melatih serta dapat memantau atlet-atlet dengan mudah. Terdapat juga cadangan-cadangan serta pendapat yang telah dibincangkan mengenai rekabentuk alat tersebut. Cadangan lanjutan kajian juga telah diberikan.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 10751
Subjects: Sport Science Education > Sport Science Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:38
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11122

Actions (login required)

View Item View Item