Reading Strategies Empployed By Students From China Who Are Studing At Utm

Tang, Tian Xiong and Zainal, Zaidah (2012) Reading Strategies Empployed By Students From China Who Are Studing At Utm. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Terdapat banyak strategi bacaan yang boleh digunakan di samping mendapatkan maklumat dan menimba ilmu daropada teks yang telah dibaca oleh penbaca, tetapi strategi bacaan mungkin boleh dipengaruhi oleh latar belakang budaya dan juga perbezaan jantina.Objektif kajian ini adalah untuk menyiasat strategi bacaan utama yang digunakan oleh pelajar Cina yang sedang menuntut di Universiti Teknologi Malaysia dan juga mengenal pasti jika terdapat sebarang perbezaan dalam strategi bacaan yang digunakan oleh pembaca dan lelaki,selain itu,kajian ini juga bertujuan untuk meneroka jika terdapat sebarang perbezaan dalam strategi bacaan yang digunakan oleh pelajat dalam membaca teks tentang budaya yang biasa digunakan dan tidak dikenali oleh pelajar.Data yang diperoleh daripada 10 orang pelajar sarjana muda berbangsa Cina dari Cina di Universiti Teknologi Malaysia menggunakan kaedah protokol berfikir dengan kuat, sesi temubual dan senarai semak strategi bacaan.Hasil menunjukkan bahawa terdapat empat strategi bacaan utama yang kerap digunakan oleh pelajar Cina yang datang dari China iaitu 'membaca dengan jelas', 'menyatakan kekurangan pemahaman terhadap teks', 'meneka makna perkataan dari konteks yang dibaca' dan 'meninggalkan beberapa perkataan yang tidak diketahui'; tambahan pula,pembaca lelaki menggunakan lebih banyak strategi bacaan daripada kalangan pembaca perempuan, terutama dalam budaya yang biasa digunakan dan hampir setiap responden ingin menggunakan lebih banyak strategi bacaan dengan budaya yang biasa berbanding yang tidak dikenali.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 10712
Subjects: Linguistics Education > TESL
Linguistics Education > Literature Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:36
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11083

Actions (login required)

View Item View Item