Literary Work Through Enquiry-based Learning: A Study on The Role Of Higher Level Skills

Wong, Poo Lih and Zakaria, Mohammad Hassan (2012) Literary Work Through Enquiry-based Learning: A Study on The Role Of Higher Level Skills. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Sastera mempunyai ciri-ciri linguistik dan kognitif yang dipercayai dapat membawa kebaikan kepada pelajar dalam memperolehi kemahiran insaniah yang diperlukan. Walau bagaimanapun, sastera telah diabaikan akan nilainya. Lebih-lebih lagi, pembelajaran sastera dengan menggunakan Kaedah Asas Pertanyaan telah digunakan untuk meningkatkan perolehan kemahiran insaniah di kalangan pelajar. Maka, kajian ini bertujuan untuk mengkaji potensi sastera untuk memupuk kemahiran insaniah melalui Kaedah Asas Pertanyaan di kalangan pelajar TESL. Seramai 52 pelajar TESL tahun satu dan seorang pensyarah dari UTM terlibat dalam kajian ini. Data daripada kertas soal selidik, pemerhatian dan sesi temu duga telah menunjukkan bahawa pegajaran sastera melalui Keadah Asas Pertanyaan telah membawa kesan positif di kalangan pelajar untuk memperoleh ketiga-tiga kemahiran insaniah, iaitu kemahiran kognitif, kemahiran emosi dan kemahiran berkomunikasi. Sebagai kesimpulan, Keadah Asas Pertanyaan mempunyai ciri-ciri yang praktikal untuk menjayakan pelajar dalam menggunakan kemahiran insaniah ketika pembelajaran sastera. Jadi, nilai Keadah Asas Pertanyaan dan sastera bukan sahaja menyumbang kepada program perguruan tetapi juga pedidikan pengajian tinggi dalam memupuk kemahiran insaniah yang amat penting.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 10708
Subjects: Theory and Practice of Education > Student-Centered Learning
Linguistics Education > Literature Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:36
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11079

Actions (login required)

View Item View Item