Perbandingan Metodologi Penafsiran Tafsir Al-azhar Dan Fi zilal Al-quran Dalam Surah Al-ra‛du

Samngani, Mohd Zikri and Rosman, Arief Salleh (2008) Perbandingan Metodologi Penafsiran Tafsir Al-azhar Dan Fi zilal Al-quran Dalam Surah Al-ra‛du. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui metodologi tafsir yang terdapat dalam tafsir Fi Zilal al-Quran dan Tafsir al-Azhar dalam mentafsirkan al-Quran serta perbandingannya. Disamping itu, ia juga bertujuan untuk memperkenalkan dua orang tokoh iaitu Sayyid Qutb dan Haji Abdul Malik Abdul Karim Amrullah (Hamka) sebagai ulama tafsir serta menghuraikan intisari Surah al-Ra du. Penyelidik telah menggunakan metode dokumentasi dan penyelidikan perpustakaan. Untuk kajian ini, penyelidik mengkaji metodologi yang digunakan bagi setiap penafsir sewaktu menafsirkan Surah al-Ra du serta perbandingan kedua-duanya mengikut metodologi Kesimpulan daripada kajian ini mendapati bahawa kedua-dua tafsir ini menggunakan penafsiran bi ma thur dan bi ra yi. Walaubagaimanapun penafsiran dalam surah ini wujud perbezaannya dari sudut tema atau gaya dan metode penafsiran dalam menafsiran sesuatu ayat dalam surah ini. Di akhir kajian, beberapa cadangan turut dikemukakan kepada pihak-pihak tertentu bagi memartabatkan ilmu penafsiran dan tafsir al-Quran.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 07922
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:11
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11052

Actions (login required)

View Item View Item