Improving Coherence In Paragraph Writing Among Esl learners: A Case Study

Karuppiah, Malini and Hamzah, Masputeriah (2008) Improving Coherence In Paragraph Writing Among Esl learners: A Case Study. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)
Official URL: Http://www.fp.utm.my/epusatsumber/pdffail/ptkghdfw...

Abstract

Kajian ini adalah bertujuan untuk mengkaji masalah-masalah yang dihadapi oleh para pelajar yang mengambil kursus Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Kedua, Fakulti Pendidikan, UTM dari segi kesinambungan dalam penulisan karangan. Objektif utama kajian tersebut adalah untuk menilai tahap kesinambungan penulisan para pelajar. Selain itu, beberapa idea dan cadangan untuk memperbaiki tahap kesinambungan dalam penulisan karangan juga turut disertakan dalam kajian yang ini. Sepuluh pelajar tahun satu TESL dari UTM merupakan responden kajian. Instrumen yang telah digunakan untuk mengukur tahap kesinambungan dalam penulisan merupakan analisis berasaskan topik yang diadaptasikan daripada Todd (2004). Analisis data dilakukan dengan menggunakan markah-markah yang diperolehi daripada tahap kesinambungan serta temu bual dengan pensyarah. Diharap agar kajian ini akan menjadi sebuah sumber yang berguna bukan sahaja untuk para pelajar malah kepada para pendidik Bahasa Inggeris pelajar-pelajar tersebut. Kajian ini akan memberi kesedaran kepada para pendidik Bahasa Inggeris tentang cara-cara untuk membantu para pelajar memberi fokus terhadap elemen-elemen kesinambungan dalam penulisan serta bagaimana untuk memperbaiki kesinambungan dalam penulisan mereka.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 07893
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 05:09
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/11023

Actions (login required)

View Item View Item