Satu Tinjauan Terhadap Sebuah Sekolah Berkesan Di Daerah Pontian,johor.

Abd Fatah, Andik Noor Azlinah and Daud, Khadijah (2007) Satu Tinjauan Terhadap Sebuah Sekolah Berkesan Di Daerah Pontian,johor. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Kajian ini bertujuan melihat persepsi guru-guru terhadap sebuah sekolah berkesan di Daerah Pontian,Johor.Keberkesanan sekolah di nilai berdasarkan sebelas ciri-ciri sekolah berkesan model Peter Mortimore iaitu kepimpinan yang profesional,perkonsian wawasan dan tujuan,persekitaran pembelajaran yang baik,tumpuan kepada pengajaran dan pembelajaran pengajaran yang bertujuan,jangkaan kejayaan yang tinggi,pemberian galakan yang positif,pemantauan prestasi pelajar,hak dan tanggungjawab pelajar,hubungan rumah dan sekolah,dan sekolah sebagai sebuah organisasi pembelajaran.Hasil daripada kajian rintis,nilai kebolehpercayaan bagi soal selkidik adalah alpha 0.9429.Kajian sebenar dijalankan di Sekolah Menengah Dato'Penggawa Barat,Pontian Yng memilih 81 orang responden.Dapatan dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Sciences,(SPSS)dalam bentuk kekerapan dan peratusan seeta dipersembahkan dalam bentuk jadual.Hasil dapatan menunjukkan Sekolah Menengah Dato'Penghawa Barat sebagai sekolah berkesan berada di tahap tinggi dan ciri yang paling tinggi adalah jangkaan kejayaan yang tinggi dengan 90.7%.Akhir sekali,beberapa cadangan dikemukakan untuk mempertingkatkan lagi tahap keberkesanan sekolah.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 07638
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 04:54
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/10769

Actions (login required)

View Item View Item