Culturally Authentic Tasks: Perceptions Among Indian teachers Teaching English In Tamil Schools

Kannan, Rajendran and Zakaria, Mohammad Hassan (2007) Culturally Authentic Tasks: Perceptions Among Indian teachers Teaching English In Tamil Schools. Masters thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Budaya dan Bahasa adalah sebahagian daripada kehidupan manusia sejak berzaman lagi. Setiap hari budaya dan bahasa memainkan peranan dalam membentuk dan membina minda dan fikiran kita. Tujuan kajian ini dilaksanakan ialah untuk mengumpul persepsi di kalangan guru-guru kaum India yang mengajar Bahasa Inggeris di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil terhadap activiti yang berunsurkan budaya. Kajian ini juga mengambilkira pertimbangan yang disarankan oleh guru-guru untuk mewujudkan bahan yang berunsur budaya. Dapatan kajian menunjukkan guru berpendapat bahawa unsur budaya ialah satu alat yang kritikal dalam pengajaran bahasa Inggeris terutama sekali dalam pembinaan bahan mengajar. Selain dari it u, guru-guru berpendapat bahawa bahan-bahan berunsur budaya dalam pembelajaran dan pengajaran adalah amat efektif dalam membantu murid dan guru dalam bilik darjah. Hasil kajian ini adalah diharapkan dapat menyedarkan perancang kurikulum dan pereka silibu s dan bahan mengenai kepentingan konsep yang berasaskan unsur budaya dalam silibus bahasa Inggeris.

Item Type: Thesis (Masters)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 07613
Subjects: General Education
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 04:54
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/10744

Actions (login required)

View Item View Item