Modul Pembelajaran Interaktif Bagi Pembelajaran grafik Digital Adobe Photoshop Cs berdasarkan Pendekatan Projek

Ridzuan, Aidil Akbar and Tasir, Zaidatun (2007) Modul Pembelajaran Interaktif Bagi Pembelajaran grafik Digital Adobe Photoshop Cs berdasarkan Pendekatan Projek. Bachelor's thesis, Universiti Teknologi Malaysia.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Pembelajaran kendiri melalui modul telah lama digunakan dalam pendidikan. Modul elektronik merupakan sebuah perisian yang dibangunkan menggunakan teknologi komputer dengan bantuan perisian-perisian lain yang mengandungi elemen-elemen multimedia seperti audio, video, teks, visual, animasi dan interaktiviti. Modul elektronik menjadi semakin popular sejajar dengan perkembangan teknologi dan komunikasi masa kini terutama dalam pembelajaran perisian komputer. Kandungan modul elektronik pada masa kini lebih menjurus kepada penerangan langkah demi langkah menerusi tayangan video yang menggunakan elemen screen capture . Kajian ini bertujuan untuk membangunkan satu modul pembelajaran interaktif berasaskan pendekatan berasaskan projek bagi pembelajaran perisian grafik digital Adobe Photoshop CS. Modul ini dibangunkan khusus untuk pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan Tingkatan 5 yang mempelajari mata pelajaran Pendidikan Seni Visual. Modul ini menggunakan fail video digital yang menggunakan elemen screen capture sebagai media penyampaian maklumat utama dan juga menggunakan elemen-elemen multimedia yang lain seperti teks, visual, animasi dan interaktiviti. Modul ini dibangunkan dengan menggunakan perisian Macromedia Captivate sebagai perisian utama dan disokong oleh perisian-perisian yang lain seperti Macromedia Flash MX dan Adobe Photoshop CS. Model ADDIE (Rossett, 1987) yang mengandungi lima fasa iaitu fasa analisis, fasa rekabentuk, fasa pembangunan, fasa perlaksanaan dan fasa penilaian telah dirujuk sebagai panduan dalam proses pembangunan modul interaktif ini. Antara kelebihan modul interaktif ini ialah ia dibangunkan khusus untuk pembelajaran kendiri dengan memaparkan cara-cara merekabentuk dan mengubahsuai grafik digital menggunakan perisian Adobe Photoshop CS. Namun begitu modul interaktif ini tidak menggunakan elemen audio dalam penyampaian maklumat. Diharapkan modul interaktif ini dapat memberi manfaat kepada semua pihak.

Item Type: Thesis (Bachelor's)
Additional Information: Bahan ini boleh diperolehi di Pusat Sumber Fakulti Pendidikan, UTM Skudai. Sila rujuk laman web http://www.fp.utm.my/ePusatSumber untuk mengenalpasti status laporan/tesis. Sila Rujuk pada No Perolehan : 07344
Subjects: Educational Technology > Instructional Technology
Divisions: Universiti Teknologi Malaysia
Depositing User: Admin IT UTM
Date Deposited: 04 Jun 2013 16:02
Last Modified: 02 Oct 2014 04:35
URI: http://merr.utm.my/id/eprint/10475

Actions (login required)

View Item View Item